top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverEline Busser

Grenzen stellen is onbeschoft!

Bijgewerkt op: 22 mrt. 2021

Voor veel mensen voelt het onbeschoft wanneer ze 'nee' zeggen tegen iemand anders. Het is immers duidelijk dat de ander iets van je nodig heeft en het voelt ongemakkelijk om dat te weigeren. Toch is het belangrijk om je te realiseren dat wanneer je 'ja' zegt tegen de ander en je daarmee iets doet wat je eigenlijk helemaal niet wil, je 'nee' zegt tegen jezelf.Je moet toch iets voor een ander over hebben?

Wij vinden het vaak moeilijk om 'ja' te zeggen tegen onszelf en 'nee' tegen een ander. Het voelt al gauw als 'egoïstisch' of onbeschoft om de behoeften van een ander af te wijzen of niet te vervullen. Je moet tenslotte iets voor elkaar over hebben, toch?

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je ineens niets meer voor een ander doet, of dat je bij belangrijke verantwoordelijkheden, als je kind ophalen van school, ineens zegt 'Mwah, ik heb er niet zo'n zin in'. Waar het om gaat bij grenzen stellen is dat je jezelf in de situatie plaatst. Dat je een bewuste keuze maakt voor wat je jezelf en de ander te bieden hebt.

Niemand heeft er iets aan als jij voortdurend loopt te rennen en vliegen om aan alle noden van anderen te kunnen voldoen. Het gevolg zal namelijk zijn dat je uitgeput en gefrustreerd raakt en onduidelijk bent over wat je zelf nodig hebt.Tip:

Je grenzen aangeven kan zonder 'onbeschoft' te zijn. Je kunt leren 'nee' zeggen, je eigen grenzen voelen en aangeven op een vriendelijke manier.

Dit is hoe je dat kunt doen: